Welke suikers zijn beter voor je?

Suiker-01-compressorSuiker bestaat in veel verschillende vormen en het zit in zeer veel producten. Mensen die gezond proberen te leven of willen afvallen, willen vaak zoveel mogelijk suikerproducten mijden, maar dat is zeer lastig. Dit komt omdat suiker onder veel verschillende namen op verpakkingen vermeld staat en het is lang niet altijd even duidelijk dat het om suiker gaat.
Is de ene suiker soort beter voor je dan de andere? M.a.w. is honing beter dan een suikerklontje of is bruine suiker beter dan witte suiker? Je hoort vaak dat honing goed voor je is. In eerste instantie maakt het niet zoveel uit welke je gebruikt, het is allemaal afkomstig van planten en het zijn suikers. Het gaat ook om de hoeveelheid die je gebruikt. Witte en bruine suiker hebben de zelfde hoeveelheid calorieën, dus het maakt niet uit welke je gebruikt.
Verschillen tussen suiker en honing
Honing is zoeter dan suiker
Honing wordt door bijen gemaakt maar ze hebben wel nectar uit bloemen nodig
Een eetlepel honing bevat meer calorieën dan een eetlepel suiker, dus met honing heb je minder nodig om iets zoet te maken
Suiker is sterker bewerkt dan honing daardoor gaan er in suiker meer vitamine en mineralen verloren
Honing en suiker zijn allebei zoetstoffen maar honing bevat gezondere voedingsstoffen
Echte honing is waarschijnlijk net iets beter, maar eet per dag zo weinig mogelijk suiker.
In vers fruit zit er ook suiker, maar het is beter voor je daarom kun je er meer van eten en in fruit zitten ook andere voedingsstoffen die goed voor je zijn, zoals verschillende soorten vitamines, mineralen, ijzer, vezels, kalium, calcium en antioxidanten
Fruit is meestal ook caloriearm waardoor ze heel goed binnen een dieet passen.
Suiker is één v/d goedkoopste manieren om veel calorieën binnen te krijgen, als je teveel hiervan binnen krijgt wordt het omgezet in vet.

Als er in een product meer dan 22,5 gram suiker per 100 gram zit dan heeft het een hoog suikergehalte
Zoals iedereen weet is suiker ook slecht voor je tanden, daarom moet je regelmatig je tanden poetsen om tandbederf tegen te gaan.

Verschillende benamingen voor suiker:

Er zijn verschillende benamingen voor suiker, hieronder een aantal, let wel er zijn nog veel meer benamingen en fabrikanten komen ook met nieuwe namen.
Appelstroop, Basterdsuiker, Bruine suiker, Dextran, Glucose, Dextrose, Diksap, Druivensuiker, Karamel, Melasse, Fruitsuiker, Fructose, Fructosesiroop, Fructosestroop, Fruitsapconcentraat, Geleisuiker, Glucose, Glucosesiroop, Honing, Kristalsuiker, Lactose, Basterdsuiker, Maismoutstroop, Maïssuiker, Maisstroop, Maltodextrine, Maltose, Melasse, Nectar, Palmsuiker, Poedersuiker Rietsuiker, Rietsuikerstroop, Suikerstroop, Tafelsuiker, Vanillesuiker, Vruchtenextract, Witte suiker, Rietsuikermelasse.

Hoe weet u als er suiker in een product zit:
Woorden met siroop, stroop, honing, nectar en suiker in de benaming
Alle woorden die eindigen op ‘ose‘ zoals fructose, glucose, dextrose enz.
Let wel er zijn natuurlijk ook suikers met andere benaming dan bovenstaand.