Wat maakt ons dik?

In veel producten die we eten zit erg veel suiker. Tegenwoordig wordt suiker vaak vervangen door maisstroop (HFSC) omdat dit product goedkoper is dan suiker maar de smaak is hetzelfde. Zowel in maisstroop als in suiker zit fructose en dit zit in vrij wel alle producten die zoet smaken. Sommige suikers worden omgezet in vet en andere weer niet. Fructose is één v/d stoffen die gemakkelijk omgezet wordt in vet en het zit in veel voeding m.a.w. fructose maak ons dikker.

Maisstroop zit in bijna alle voedings producten zoals pizza, curry, maar ook in veel frisdranken o.a. cola. Industrieel bereide voeding zoals frisdranken en kant- en klare maaltijden uit de supermarkt zijn vaak sterk bewerkt en geeft mensen veel gemak en genot maar bevat vaak veel suiker hierdoor kan je dik worden als je dit vaak en veel eet en te weinig beweegt.
Een overmaat aan suiker in ons lichaam en met name de lever heeft niet alleen invloed op het vet in ons bloed dat kan leiden tot hart- en vaat ziekten maar door vet ophoping in de lever kan dit leiden tot chronische ziekten als obesitas. Als je lever te veel suikers krijgt dan geeft het op een gegeven moment minder goed aan als je te veel suikers binnen krijgt, je blijft hierdoor eten en je krijgt dan te veel suikers binnen.
Veel mensen zijn te zwaar en dat leid weer tot obesitas. Je leidt aan obesitas als je 40% te zwaar bent. Ook als je niet te zwaar bent kan er te veel vet in je lichaam zitten. O.a. bij je organen dit heet orgaan vet, dit vet vergroot de kans op verschillende aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten.