De Spatz balloon

De Spatz balloon is een relatief nieuwe behandeling. Het is een effectieve en veilige behandeling om af te vallen. Het voordeel van deze maagballon t.o.v. andere maagballonnen, deze mag 1 jaar in de maag blijven zitten andere maagballonnen mogen maximaal 6 maanden in de maag blijven zitten.

Hoe wordt het gedaan

Het inbrengen van de maagballon gebeurt niet operatief maar vindt via de slokdarm plaats.
Voordat de behandeling plaats vindt controleert de specialist eerst de slokdarm en de maag met endoscopische apparatuur. Als alles in orde is wordt er via de mond een zachte, opblaasbare, siliconen ballon met behulp van een camera in de maag geplaatst. Een maal in de maag wordt de ballon opgepompt, hierdoor wordt een groot deel van de maag gevuld. Het totale volume v/d maagballon is ongeveer een 500 tot 1000cc. Dit geeft een vol gevoel, daardoor gaat men minder eten.
De behandeling vindt onder sedatie plaats (lichte slaap), hierdoor zult u niet veel van de behandeling merken.
Het in brengen van de maagballon duurt ± 25 minuten en u wordt aangeraden om 1 dag in de kliniek te blijven zodat zij u in de gaten kunnen houden.
Het te verwachten gewichtsverlies ligt tussen de 12 en de 26 kg.

Voorwaarden voor een maagballon

De voorwaarden om voor deze behandeling in aanmerking te komen zijn:

  • Diëten hebben in het verleden niet (genoeg) geholpen.
  • U moet fit genoeg zijn om een endoscopische behandeling te ondergaan.
  • Deze behandeling is geschikt voor mensen met een BMI vanaf ± 30 en hoger
  • U moet zelf zeer gemotiveerd zijn om na een operatie echt af te willen vallen.

Voordelen van de Spatz balloon

  • Het is tot nu toe de enige maagballon die een jaar in de maag mag blijven zitten, verder is het ook verstelbaar. Andere maagballonnen mogen maximaal een halfjaar in de maag blijven zitten en moeten daarna weer verwijderd worden.
  • Doordat de maagballon langer in de maag kan blijven is het te verwachten gewichtsverlies iets hoger dan de Intragastric Balloon.
  • Als de cliënt ongemakken ondervindt na het plaatsen van de Spatz balloon zoals pijn of misselijkheid, dan kan de volume in maagballon met 100 tot 200 ml verminderd worden, waarschijnlijk zullen de ongemak minder worden of helemaal verdwijnen.
  • De Spatz balloon heeft een volume van maximaal 1050 ml, de maximale volume inhoud bij andere maagballonnen is 500ml tot 700 ml.
  • De behandeling kan in zijn heel ongedaan gemaakt worden.
  • Omdat er niet gesneden wordt, zijn er ook minder risico’s aan deze behandeling.

Na de behandeling

Na de behandeling kunnen cliënten een verzadigd of misselijk gevoel ervaren en sommigen kunnen overgeven maar dit is meestal niet het geval. Het verzadigd gevoel komt door de invloed van de maagballon, het is nu een deel van de maag. Hierdoor gaat de patiënt minder eten en zo bereikt men het gewenste resultaat.
Alhoewel u door de maagballon minder zal eten, is het absoluut noodzakelijk om te beseffen dat dit gecombineerd moet worden met voldoende lichaamsbeweging en een verandering naar een gezonde levensstijl. De eerste week na de behandeling mag u geen zware activiteiten verrichten.

Voeding na het plaatsen van een maagballon

Na het plaatsen v/e maagballon, wordt u aangeraden om vaker kleine porties te eten en te drinken op een dag.
Het is heel erg belangrijk dat u uw gedrag en eetgewoonten hieraan aanpast.
De eerste weken na de behandeling start u met een vloeibaar dieet. Drankjes als thee, bouillon, sap, yoghurt, drankjes zonder prik, enz.
Probeert u echt aan de voorgeschreven dieet te houden.
Volg de voedingsschema en voedingsadvies van de kliniek en voedingsdeskundige goed op.
Rustig drinken. Langzaam eten met kleine hapjes en goed kauwen, dan kunt u veel meer voedingsmiddelen verdragen.

Gezond gewicht met een maagballon

Om het beste resultaat te bereiken moet de cliënt beseffen dat het is zeer belangrijk is dat alle aanwijzingen opgevolgd worden betreffende het aanpassen van zijn/haar levensstijl, dieet en lichaamsoefeningen.
Voor het beste resultaat in combinatie met uw persoonlijke wensen en doelstellingen, is een multidisciplinair programma waarbij u begeleidt wordt door een diëtiste en een fysiotherapeut, dit heeft dan een veel grotere kans van slagen.

Complicaties

Complicaties betreffende de maagballonnen zijn vrij zeldzaam en blijven meestal beperkt tot het scheuren v/d ballon. In dat geval wordt de urine van de patiënt blauw en een bezoek aan een arts is noodzakelijk om de maagballon laten verwijderen.
Direct na de operatie kunnen in sommige gevallen maagklachten voorkomen zoals buikpijn, misselijkheid, overgeven en maagzuur. De meeste van deze klachten zullen binnen 3 tot 5 dagen na de behandeling verdwijnen.
Na een jaar moet de maagballon verwijderd worden.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over deze behandeling vul dan onze contact formulier in.

De informatie op Cosmetic-Services.nl is informatief en zal nooit het advies en/of de behandelingen van een gespecialiseerde arts vervangen. Omdat iedereen andere wensen heeft kunnen de prijzen en adviezen ook verschillen. Laat u daarom goed informeren.