Maagverkleining (Gastric wrap)

Maagverkleining (Gastric wrap)

Centre of Excellence metabolic surgery

Gastric wrap, maagplooiing of Gastric Sleeve Plication

Operaties tegen overgewicht/Bariatrische chirurgie

Een maagverkleining is een operatie waarbij de maag kleiner wordt gemaakt.
Dit is een manier om te af te vallen.
Mensen die een maagverkleining hebben ondergaan moeten meerdere keren per dag kleinere porties eten omdat er minder ruimte in de maag is. Het is geen operatie om lichtvaardig over te denken. U moet zelf zeer gemotiveerd zijn om na een operatie echt af te willen vallen en zeer gemotiveerd zijn om uw leefstijl, eet-en beweegpatroon voor altijd te veranderen.
Na de operatie vallen de patiënten meestal snel af. Bij een deel van de patiënten ontstaan daardoor nieuwe problemen, vooral door huidoverschot een buikwandcorrectie is een mogelijkheid om hier vanaf te komen.

Het is een veilige ingreep hierbij wordt er niet in de maag gesneden. De kans op een lek is minimaal in tegenstelling tot de gastric bypass en de sleeve resectie.
Een belangrijk voordeel van deze behandeling is dat er geen implantaat in het lichaam wordt in gebracht, ook t.o.v. de vergelijkbare en veel uitgevoerde sleeve gastrectomie en gastric bypass is dit een betere oplossing omdat hier niet een groot deel van een volledig gezond orgaan als de maag verwijderd of omgeleid wordt, het wordt in zijn geheel behouden.
Een nadeel van een maagverkleining is dat de operatie onomkeerbaar is. Als de operatie eenmaal is uitgevoerd, dan is deze niet meer terug te draaien.
De resultaten zijn te vergelijken met die van de gastric bypass of sleeve resectie.

Voordelen van een Gastric Sleeve Plication

 • Vrijwel geen kans op lekkage
 • Het is een kijkoperatie (laparoscopische operatie) dus een sneller herstel en minder kans op complicaties.
 • Geen dumping syndroom
 • Er worden geen implantaten in het lichaam in gebracht.
 • Kleinere kans op bloedingen dan bij andere maagoperaties
 • Er zijn geen complicaties zoals bij een band mogelijk kunnen voorkomen zoals: erosie, slipping, poortinfectie
 • De kans op complicaties is kleiner dan bij een Gastric bypass of Gastric Sleeve
 • Gewichtsverlies is vergelijkbaar met de gastric bypass en de gastric sleeve

Nadelen

 • Een nadeel van de Gastric-wrap is dat de operatie onomkeerbaar is.
 • Ondanks dat het een kijkoperatie is blijft het een zware ingreep.
 • Aan elke operatie zijn risico’s verbonden en er kunnen altijd complicaties optreden. De Gastric wrap behandeling is een vrij ingrijpende ingreep, dus zijn de risico’s ook iets groter en mensen met overgewicht hebben een iets grotere kans op complicaties in vergelijking met personen met een gezond gewicht.

Mogelijke Symptomen na de operatie

 • Misselijkheid en neigingen tot overgeven met medicatie is dit goed te verhelpen. (tijdelijk)
 • Speekselvloed (tijdelijk)

Bekijk hier onze prijs voor de gastric wrap

De behandeling

Tijdens deze behandeling wordt de volume van de maag verkleind door meerdere rijen van niet-absorbeerbare hechtingen of speciale nietjes aan te brengen (zie foto’s en onderstaande videofilm).
Het doel wordt bereik door volumevermindering maar ook door vermindering van de uitzet capaciteit van de maag en het gebied in de maag waar hormonen geproduceerd worden die verantwoordelijk zijn voor het hongergevoel beperkt worden.
Een belangrijk voordeel van deze behandeling is dat er geen implantaat in het lichaam wordt in gebracht, ook t.o.v. de vergelijkbare en veel uitgevoerde sleeve gastrectomie (sleeve gastrectomy) operatie is dit een betere oplossing omdat hier niet een groot deel van een volledig gezond orgaan als de maag verwijderd wordt, het wordt in zijn geheel behouden.
Een nadeel van een maagverkleining is dat de operatie onomkeerbaar is. Als de operatie eenmaal is uitgevoerd, dan is deze niet meer terug te draaien.
De operatie wordt onder narcose uitgevoerd en duurt ongeveer twee uur.

Hoe wordt het gedaan

De operatie wordt laparoscopisch gedaan.
Laparoscopische chirurgie is een moderne chirurgische techniek (een kijkoperatie). Deze operatie techniek in o.a. de buik wordt via een incisie (0.5–1.5 cm groot) uitgevoerd.
Via TV monitoren kan de chirurg zijn handelingen volgen en uitvoeren.
Zoals eerder vermeld wordt de operatie laparoscopisch gedaan. Door kleine incisies nabij de navel door de buikwand wordt eerst een speciale laparoscopische camera in de buik ingebracht door kleine incisies in de buikwand te maken en met speciale lange, dunne instrumenten voert de chirurg de operatie uit.
Voordelen voor de patiënt met laparoscopische chirurgie ten opzichte van de traditionele chirurgische waarbij grotere insnijdingen nodig zijn, is minder pijn en bloedingen vanwege kleinere insnijdingen en daardoor ook minder kans op complicaties, een kortere hersteltijd en kleinere littekens.

Maagverkleining gewichtsverlies animatie.

Na  de behandeling

Na deze behandeling zult u waarschijnlijk 2 dagen in ons kliniek verblijven.
Onmiddellijk na de operatie, kan de buik gezwollen en gevoelig zijn, verder kan de patiënt last hebben van misselijkheid of braken. Medicatie kan helpen om deze ongemakken te verlichten.

Het te verwachten gewichtsverlies

Om deze behandeling te laten slagen is het van cruciaal belang dat de patiënt zijn totale levensstijl en voedingspatroon verandert.
De resultaten zullen al snel na de operatie te zien zijn. De meeste patiënten vallen het eerste jaar vrij veel af, vooral de eerste drie tot zes maanden en ze zullen waarschijnlijk af blijven vallen voor een periode van minimaal twee jaar. Ook bij patiënten met diabetes type 2, een te hoog hoge bloeddruk en/of een te hoog hoge cholesterolgehalte en andere obesitas gerelateerde klachten zullen de eerste 2 jaar aanzienlijke verbeteringen merken. Het gemiddelde gewichtsverlies ligt tussen de 60 tot 80% van het overtollige gewicht (overtollige gewicht is het aantal kilo’s boven het ideale gewicht). U moet uw leefstijl, eet-en beweegpatroon voor altijd veranderen anders zult u na verloop van tijd weer aan kunnen komen.

Gezond gewicht met een maagverkleining

Om het beste resultaat te bereiken moet de cliënt beseffen dat het is zeer belangrijk is dat alle aanwijzingen opgevolgd worden betreffende het aanpassen van zijn/haar levensstijl, dieet en lichaamsoefeningen.
Voor het beste resultaat in combinatie met uw persoonlijke wensen en doelstellingen, is een multidisciplinair programma waarbij u begeleidt wordt door een diëtiste, een fysiotherapeut en eventueel een psycholoog, heeft dit een veel grotere kans van slagen. Als het multidisciplinaire programma vergoedt wordt kunt u het beste bij uw zorgverzekeraar navragen. Houdt u wel rekening met uw eigen risico. Voor meer informatie over vergoedingen kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Na een behandeling geldt dat u niet mag snoepen en een gezonde levensstijl op na dient te houden.
De eerste weken geen zware dingen tillen.
Lichaamsbeweging is erg belangrijk
De eerste weken geen auto rijden

Doordat u na de operatie alleen nog maar kleine hoeveelheden kunt eten, kan het zijn dat u een lagere opname van calorieën binnen krijgt, maar ook van de essentiële vitaminen en mineralen. Om een tekort aan deze vitaminen en mineralen o.a. vitamine B12, ijzer, foliumzuur, calcium, vet oplosbare vitaminen A, D en E te voorkomen, kan het zijn dat u dagelijks een multivitamine preparaat moet innemen.

Een maagverkleining kan een effectievere manier zijn om af te vallen dan de maagband.
Bijwerkingen als pijn bij het slikken of veelvuldig braken zijn er niet bij een maagverkleining.

Voor wie is deze behandeling bedoeld

Deze behandeling is bedoeld voor patiënten met een BMI (body mass index) boven de 40 of mensen met een BMI tussen 35 en 40 die ook last hebben van andere problemen zoals hoge bloeddruk (hypertensie) of diabetes (suikerziekte). Maar ook voor zwaarlijvige patiënten die het herhaaldelijk niet lukt om af te vallen met andere behandelingen kunnen hier ook voor in aanmerking komen.

Mogelijke complicaties

Aan elke operatie zijn risico’s verbonden en er kunnen altijd complicaties optreden. De risico’s zijn o.a. zijn, allergische reactie op de verdoving, een wondinfectie, bloeduitstortingen, trombose, slechte genezing van de wond maar de kans hierop wordt vergroot als u rookt, verder kan een slechte wondgenezing lelijke littekens achter laten. Mensen met overgewicht hebben een iets grotere kans op complicaties in vergelijking met personen met een gezond gewicht, maar de kans op complicaties is relatief klein.
Aandoeningen door een tekort aan o.a. eiwit, vitamine (B12 of andere vitamines) en bloedarmoede door ijzer tekort. Het is daarom belangrijk om de aanwijzingen van uw (huis)arts of diëtiste goed op te volgen.
Het kan zijn dat het gevoel in het geopereerde gebied is verdwenen maar normaal gesproken zal deze na verloop van tijd weer terug keren.
Om de kans op complicaties te verkleinen is het beter als u door een ervaren en deskundige chirurg wordt behandeld.

Na de operatie is een zwangerschap mogelijk, maar u kunt dit het beste plannen wanneer uw gewicht vrij wel stabiel is en niet in een periode als u nog veel afvalt (dus niet de eerste 2 jaar na de operatie). Als u daarna zwanger wordt, moet u dit ook aan uw diëtiste doorgeven om te kijken of uw voeding compleet is. Vertel ook aan uw gynaecoloog dat u een maagverkleining heeft ondergaan.

Prof. Dr. Martin Fried verteld over de grastric wrap behandeling

Als u veel bent afgevallen kan het zijn dat u esthetische chirurgie overweegt omdat er na veel gewichtsverlies vooral in de armen, onderbuik en benen overtollig huid ontstaat. Dit kan met behulp van plastische chirurgie verwijderd worden. Indien gewenst kunnen wij na grondig overleg met een plastisch chirurg, een speciaal voor u op maat gemaakte body contouring lift aanbieden zoals een buikwandcorrectie, een arm- of dijbeenlift.

Zorgverzekeraars vergoeden uw behandeling ook in het buitenland.
Volgens de Nederlandse zorgverzekeringswet mag er geen onderscheid gemaakt worden als er medische hulp in Nederland of in het buitenland verleend wordt.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over deze behandeling vul dan onze contact formulier in.

Andere benamingen voor een Gastric wrap of maagplooiing
Gastric plication, Gastric Sleeve Plication, Imbrication Gastric-wrap, super sleeve,
gastric imbrication, plication, Gastric Sleeve without Stomach Resection,
Laparoscopic Greater Curvature Plication, LGCP, bariatric, bariatric surgery

De informatie op Cosmetic-Services.nl is informatief en zal nooit het advies en/of de behandelingen van een gespecialiseerde arts vervangen. Omdat iedereen andere wensen heeft kunnen de prijzen en adviezen ook verschillen. Laat u daarom goed informeren.