Mannen en vrouwen die bariatrische chirurgie hebben ondergaan kunnen last krijgen van het gevoel altijd koud te hebben. Deze klacht komt vaker voor en kan worden toegeschreven aan een tekort aan ijzer en door het afvallen zelf.

Een tekort aan ijzer komt regelmatig voor bij mensen die bariatrische chirurgie hebben ondergaan. Een oorzaak van het ijzer tekort komt door een verminderde inname van ijzer. Er komt te weinig ijzer voor wat de patiënt eet. Daarnaast is door de verkleinde maag niet mogelijk om veel voedsel te nuttigen met ijzer. Op advies van de behandelde arts kan dan het ijzer tekort via preparaten worden ingenomen, deze moeten apart worden voorgeschreven.

Daarnaast is er vaak een tekort aan maagzuur. Door de maagverkleining is er minder natuurlijke aanmaak van maagzuur door het lichaam zelf. Er is minder maagzuur aanwezig om ijzer uit het beschikbare voedsel te halen en voor het lichaam om op te nemen.

Daarnaast is er een andere factor dat door het afvallen er minder lichaamsisolatie in de vorm van vet is. Minder vet en minder isolatie heeft als gevolg dat het lichaam moet wennen aan de nieuwe situatie van verminderde isolatie en dit kan tot gevolg hebben dat lichaamswarmte minder goed wordt vastgehouden en het gevoel van kou zal ontstaan. Als het lichaam weer aangepast is aan de nieuwe situatie, zal dit gevoel van kou verminderen.

Door middel van testen bij de huisarts of bij de behandelende specialist is het mogelijke tekort aan ijzer vast te stellen. Helaas is niet elke ijzer preparaat geschikt voor bariatrische patiënten om in te nemen. Door de kleinere maaginhoud en verminderde aanmaak van maagzuur moeten deze ijzerpreparaten snel worden opgenomen door het lichaam. Indien het preparaat in de kleine maag aanwezig blijft en niet goed wordt opgenomen, kunnen er andere problemen ontstaan, zoals misselijkheid, buikpijn, diarree of obstipatie. Vraag dus altijd via de huisarts of behandelende specialist welke vorm van ijzer voor u het beste is.