Maagband of Gastric band

Maagband of Gastric band

Maagband

Maagband 

Operaties tegen overgewicht / Bariatrische chirurgie

SAGB (Swedish Adjustable Gastric Band) of aanpasbare Maagband wordt geproduceerd door Johnson & Johnson Medical. Andere benamingen zijn Lapband en Realize Band, aanpasbare maagring en laproscopic adjustable gastric band.

De behandeling

Deze procedure bestaat uit het plaatsen van een siliconen band met een zachte ballon aan de binnenzijde rond de maag. Dit verdeelt de maag in twee delen vergelijkbaar met een zandloper. Deze methode helpt obese patiënten om de hoeveelheid voedsel dat ze eten te verminderen. De patiënt kan normaal eten maar in veel kleinere hoeveelheiden, omdat de kleine bovenste deel van de maag snel aangeeft dat het vol zit. Het voedsel passeert dan langzaam naar beneden door de band naar het onderste gedeelte v/d maag.
De band is instelbaar, hierdoor is de grote v/d maag doorgang instelbaar door het vullen of leeg laten lopen v/d maagband.
Er wordt een speciale ingang geïmplanteerd onder de huid van de patiënt, hierdoor heeft men eenvoudig toegang naar de maagband wanneer aanpassingen nodig zijn.
Na de operatie wordt de maagband leeg gelaten, afhankelijk van de resultaten die bereik worden tijdens het afvallen, het gevoel van verzadigdheid en de algemene toestand van de patiënt worden er aanpassingen aan de maagband door de arts gepland.
De operatie wordt onder narcose uitgevoerd en duurt ongeveer twee uur.

Het belangrijkste voordeel van de maagband is de omkeerbaarheid omdat er geen anatomische veranderingen aan  het spijsverteringskanaal zijn gemaakt. Het zelfde geldt voor de spijsvertering of de opname van het voedsel hier zijn ook geen wijzigingen in gemaakt.

Voor wie is de maagband bedoeld

Deze behandeling is bedoeld voor patiënten met een BMI (body mass index) boven de 40 of mensen met een BMI tussen 35 en 40 die ook last hebben van andere problemen zoals hoge bloeddruk (hypertensie) of diabetes (suikerziekte). Maar ook voor zwaarlijvige patiënten die het herhaaldelijk niet lukt om af te vallen met andere behandelingen kunnen hier ook voor in aanmerking komen.

Hoe wordt het gedaan?

De operatie wordt laparoscopisch gedaan.
Laparoscopische chirurgie is een moderne chirurgische techniek (een kijkoperatie). Deze operatie techniek in o.a. de buik wordt via een incisie (0.5–1.5 cm groot) uitgevoerd.
Via TV monitoren kan de chirurg zijn handelingen volgen en uitvoeren.
Zoals eerder vermeld wordt de operatie laparoscopisch gedaan. Door kleine incisies nabij de navel door buikwand wordt eerst een speciale laparoscopische camera in de buik ingebracht door kleine incisies in de buikwand te maken en met speciale lange, dunne instrumenten voert de chirurg de operatie uit.
Voordelen voor de patiënt met laparoscopische chirurgie ten opzichte van de traditionele chirurgische waarbij grotere insnijdingen nodig zijn, is minder pijn en bloedingen vanwege kleinere insnijdingen en daardoor ook minder kans op complicaties, een kortere hersteltijd en kleinere littekens.

Maagband Educatieve opname

Na de operatie

De herstelperiode is kort.
Onmiddellijk na de operatie, kan de buik gezwollen en gevoelig zijn, verder kan de patiënt last hebben van misselijkheid of braken. Medicatie kan helpen om deze ongemakken te verlichten. Om deze behandeling te laten slagen is het van cruciaal belang dat de patiënt zijn totale levensstijl en voedingspatroon verandert. De resultaten zullen al snel na de operatie te zien zijn.
De meeste patiënten vallen het eerste jaar vrij veel af.

Gezond gewicht met de maagband

Om het beste resultaat te bereiken moet de cliënt beseffen dat het is zeer belangrijk is dat alle aanwijzingen opgevolgd worden betreffende het aanpassen van zijn/haar levensstijl, dieet en lichaamsoefeningen.
Voor het beste resultaat in combinatie met uw persoonlijke wensen en doelstellingen, is een multidisciplinair programma waarbij u begeleidt wordt door een diëtiste, een fysiotherapeut en eventueel een psycholoog, heeft dit een veel grotere kans van slagen heeft. Als het multidisciplinaire programma vergoedt wordt kunt u het beste bij uw zorgverzekeraar navragen. Houdt u wel rekening met uw eigen risico. Voor meer informatie over vergoedingen kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Indien de behandeling niet vergoed wordt door uw zorgverzekeraar maar deze is wel medisch noodzakelijk, dan is er ook een mogelijkheid op teruggave via de inkomstenbelastingen.

Het is ook goed om te weten dat gewichtsverlies niet het belangrijkste doel van deze behandeling is. Het belangrijkste doel van deze operatie is een enorme verbetering van de gezondheid van de patiënt en een duidelijke verbetering van of zelfs een volledige genezing van sommige obesitas gerelateerde ziekten zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk, een te hoge cholesterolgehalte en andere obesitas gerelateerde klachten. Om deze behandeling te laten slagen is het van cruciaal belang dat de patiënt zijn totale levensstijl en voedingspatroon verandert.

Mogelijke complicaties

Aan elke operatie zijn risico’s er kunnen altijd complicaties optreden al is de kans hierop klein. De risico’s zijn o.a. zijn, allergische reactie op de verdoving, een wondinfectie, bloeduitstortingen, trombose, slechte genezing van de wond maar de kans hierop wordt vergroot als u rookt, verder kan een slechte wondgenezing lelijke littekens achter laten.
Aandoeningen door een tekort aan o.a. eiwit, vitamine (B12 of andere vitamines) en bloedarmoede door ijzer tekort. Het kan zijn dat het gevoel in het geopereerde gebied is verdwenen maar normaal gesproken zal deze na verloop van tijd weer terug keren.
Om de kans op complicaties te verkleinen is het beter als u door een ervaren en deskundige specialist wordt behandeld.

  • Door te snel eten of door te grote hoeveelheden te eten kan de band gaan verplaatsen, m.a.w. slipping. Het kan dan voorkomen dat er opnieuw geopereerd moet worden, maar dit is zeldzaam.
  • Dumpingklachten (onwel worden na de maaltijd) dit is te voorkomen als u de adviezen gewoon opvolgt
  • De band kan ingroeien in de maag
  • Er kunnen problemen ontstaan ter hoogte van de injectiepoort en het slangetje, de tube
  • De band kan gaan lekken maar dit is zeer zeldzaam

Als u veel bent afgevallen kan het zijn dat u esthetische chirurgie overweegt omdat er na veel gewichtsverlies vooral in de armen, onderbuik en benen overtollig huid ontstaat. Dit kan met behulp van plastische chirurgie verwijderd worden. Indien gewenst kunnen wij na grondig overleg met een plastisch chirurg, een speciaal voor u op maat gemaakte body contouring lift aanbieden zoals een buikwandcorrectie, een arm- of dijbeenlift.

Zorgverzekeraars vergoeden uw behandeling ook in het buitenland.
Volgens de Nederlandse zorgverzekeringswet mag er geen onderscheid gemaakt worden als er medische hulp in Nederland of in het buitenland verleend wordt.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over deze behandeling vul dan onze contact formulier in.

Centre of Excellence metabolic surgery

Centre of Excellence metabolic surgery

 De informatie op Cosmetic-Services.nl is informatief en zal nooit het advies en/of de behandelingen van een gespecialiseerde arts vervangen. Omdat iedereen andere wensen heeft kunnen de prijzen en adviezen ook verschillen. Laat u daarom goed informeren.