Maagballon of Intragastric Balloon

Maagballon (Intragastric balloon)

Maagballon


Maagballon of Intragastric Balloon

Operaties tegen overgewicht / Bariatrische chirurgie
Een maagballon is vooral geschikt voor patiënten die een aanzienlijke hoeveelheid moeten/willen afvallen voordat zij een andere behandeling/operatie kunnen ondergaan en hierbij professionele hulp nodig hebben.
Deze behandeling kan ook goed zijn voor mensen die licht zwaarlijvige zijn, maar die het herhaaldelijk niet lukt om met een dieet af te vallen. Het is ook handig voor mensen die eerst voldoende gewicht kwijt moeten raken voordat zij een esthetische behandeling kunnen ondergaan. De ballon wordt ingebracht voor een periode van ongeveer zes maanden en het gewichtsvermindering ligt meestal tussen de tien en twintig kilo.

Hoe wordt het gedaan

Het inbrengen van de maagballon gebeurt niet operatief maar vindt via de slokdarm plaats.
Voordat de behandeling plaats vindt controleert de specialist eerst de slokdarm en de maag met endoscopische apparatuur. De ballon wordt vervolgens in de maag gevuld met een gekleurd fysiologische oplossing. Het totale volume v/d maagballon is ongeveer een halve liter.
De behandeling vindt onder sedatie plaats (lichte slaap), hierdoor zult u niet veel van de behandeling merken.
Het in binnenbrengen van de ballon duurt 20 tot 30 minuten en het betreft een dag opname.

Na de behandeling

Na de behandeling kunnen cliënten een verzadigd of misselijk gevoel ervaren en sommigen kunnen overgeven (maar dit komt niet vaak voor). Het verzadigd gevoel komt door de invloed van de maagballon en het is nu een deel van de maag. Hierdoor gaat de patiënt minder eten en zo bereikt men het gewenste resultaat.
Alhoewel u door de maagballon minder zal eten, is het absoluut noodzakelijk om te beseffen dat dit gecombineerd moet worden met voldoende lichaamsbeweging en een verandering naar een gezonde levensstijl.

Gezond gewicht met een maagballon

Om het beste resultaat te bereiken moet de cliënt beseffen dat het is zeer belangrijk is dat alle aanwijzingen opgevolgd worden betreffende het aanpassen van zijn/haar levensstijl, dieet en lichaamsoefeningen.
Voor het beste resultaat in combinatie met uw persoonlijke wensen en doelstellingen, is een multidisciplinair programma waarbij u begeleidt wordt door een diëtiste, een fysiotherapeut en eventueel een psycholoog, heeft dit een veel grotere kans van slagen. Als het multidisciplinaire programma vergoed wordt kunt u het beste bij uw zorgverzekeraar navragen. Houdt u wel rekening met uw eigen risico. Voor meer informatie over vergoedingen kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Complicaties

Complicaties betreffende de maagballonnen zijn vrij zeldzaam en blijven meestal beperk tot het scheuren v/d ballon. In dat geval wordt de urine van de patiënt blauw en een bezoek aan een arts is noodzakelijk om de maagballon laten verwijderen. Normaal gesproken wordt de maagballon na maximaal zes maanden endoscopisch verwijderd.

Indien de behandeling niet vergoed wordt door uw zorgverzekeraar maar deze is wel medisch noodzakelijk, dan is er ook een mogelijkheid op teruggave via de inkomstenbelastingen.

Kijk hoe een maagballon in de maag wordt geplaatst t.b.v. gewichtsverlies animatie

Centre of Excellence metabolic surgery

Centre of Excellence metabolic surgery

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over deze behandeling vul dan onze contact formulier in.

De informatie op Cosmetic-Services.nl is informatief en zal nooit het advies en/of de behandelingen van een gespecialiseerde arts vervangen. Omdat iedereen andere wensen heeft kunnen de prijzen en adviezen ook verschillen. Laat u daarom goed informeren.